دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه در گفتگو با ایرنا مطرح کرد؛

حفر تونل انتقال آب کانی سیب به همت کارشناسان داخلی انجام شد / مدیریت بر منابع و مصارف آب به ویژه کشاورزی ضروری است / کشت موفق محصولات کم آب بر در آذربایجان غربی محقق شد

حفر تونل انتقال آب کانی سیب به همت کارشناسان داخلی انجام شد / مدیریت بر منابع و مصارف آب به ویژه کشاورزی ضروری است / کشت موفق محصولات کم آب بر در آذربایجان غربی محقق شد
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه یکی از مصوبات 27 گانه ستاد احیا را انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه دانست و یادآورشد: این طرح در سه فاز اجرایی می شود و مجموعا 600 میلیون متر مکعب می باشد و قرار است که آب رهاسازی و از طریق تونل منتقل شود.

به گزارش روابط عمومی استانداری آذربایجان غربی، وی گفت: فاز اول که امسال به بهره برداری می‌رسد 300 میلیون متر مکعب، فاز دوم 6 تا هفت ماه پس از مرحله اول زمان می‌برد 180 میلیون متر مکعب آب رهاسازی خواهد شد و در مرحله سوم نیز 120 میلیون مترمکعب می باشد که مطالعات آن انجام شده و واگذاری به پیمانکار در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد تا زودتر انجام شود.

معتمدیان یادآور شد: خوشبختانه سرعت و کیفیت کار بالا رفته و قرارگاه حضرت خاتم به عنوان پیمانکار پروژه به صورت سه شیفت فعال می باشد؛‌ در حالیکه خیلی‌ها ادعا داشتند در همین بخش هم نیاز است از ظرفیت کارشناسان خارجی استفاده شود.

استاندار آذربایجان غربی گفت: در این زمینه از توانمندی کارشناسان داخلی استفاده شده و تونلی را که 200 متر زیر عمق زمین است و 800 متر آن در منطقه آبرفتی و کار فوق العاده سنگینی بوده در حال اتمام است و انشالله طرح انتقال آب از کانی سیب به عنوان مهمترین پروژه سخت افزاری کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه اجرایی شود.

به گفته معتمدیان ، طی جلساتی که با اعضای ستاد گذاشتیم برنامه‌های سال 1402 را تدوین کردیم و با یک تغییر رویکرد؛ در مرحله اول آن تکمیل پروژه‌های ستاد احیا مثل کانی سیب و تصفیه خانه ارومیه و تبریز و سایر پروژه‌های سخت افزاری را در دستور کار قرار دادیم و در مرحله دوم هم تغییر رویکرد به سمت برنامه‌های نرم افرازی را انجام خواهیم داد.

دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه گفت: معتقدیم باید مدیریت بر منابع و مصارف آب بویژه بخش کشاورزی به عنوان پرمصرف ترین مشتری در منطقه و کشور داشته باشیم.

معتمدیان ادامه داد: باید بتوانیم برنامه‌هایی اعمال کنیم که مدیریت مصرف با آن انجام شود و توسعه کشت گلخانه‌ای و مکانیزه کردن اجرای سیستم‌های نوین آبیاری از اولویت‌های ستاد احیاست که با محوریت وزارت جهاد و نیرو باید شتاب بیشتری بگیرد.

به گفته دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه باید بتوانیم مباحث ترویجی و آموزشی را توسعه و آموزش دهیم و این از اولویت‌های اصلی ستاد احیا خواهد بود؛ هم اکنون نیز شاهد اجرای تغییر الگوی کشت هستیم و محصولاتی در حال کشت می باشد که مصرف آب بالایی دارند و باید تغییر الگوی کشت با اقناع سازی انجام گیرد.

استاندار آذربایجان غربی اظهار کرد: با توجه به اینکه درصد قابل توجهی از اقتصاد آذربایجان غربی به میزان 33 درصد در بخش کشاورزی متمرکز شده،‌ لازم است اقناع سازی انجام و منافع مردم و کشاورزان در نظر گرفته شود و حتما برنامه‌های احیا در بخش کشاورزی با ملاحظاتی توام است که با معیشت مردم منافاتی نداشته باشد و اجرای آنها باعث افزایش درآمد مردم هم باشد.

معتمدیان گفت : طرح کشت محصولات کم آب بر در بخش شمالی استان به صورت پایلوت اجرا و دو هزار و 500 هکتار باغ پسته ایجاد شده که حداقل 40 درصد کاهش آب و 12 برابر ارزش افزوده بالاتر از سیب است.

به گفته وی، کشت سایر گونه ها نیز در دستور کار است از جمله برای جایگزینی یونجه که دومین محصول پر آب بر استان است در دستور کار داریم تا گونه هایی کشت شود که بیش از 70 درصد کاهش مصرف آب دارند و از نظر تغذیه‌ای بیش از دو برابر از یونجه دارای پروتئین می باشد.

وی گفت: در مجموع بسته‌ای از اقدامات ترکیبی سخت افزاری، نرم افزاری و مدیریتی را در احیای دریاچه به کار بستیم البته مهمترین پیش نیاز داشتن پیوست اجتماعی طرح‌ها از ملزومات است که مردم را مشارکت دهیم و یکی از سیاست‌های اصلی دولت سیزدهم مردمی سازی فعالیت‌ها چه در بخش اقتصاد و چه در طرح‌های مشارکتی کلان بخصوص دریاچه ارومیه است.